J O H N   T E M P L E T O N   F O U N D A T I O N  -  H E A D Q U A R T E R S   E X P A N S I O N

The John Templeton Foundation serves as a philanthropic catalyst for research on subjects ranging from evolution and complexity to creativity and forgiveness and encourages dialogue among scientists, philosophers, and theologians.  With the arrival of a new department head and expansion of their Programs Department, a new plan for a three phase expansion and renovation was implemented.  As project designer, my goal was to reconfigure existing office space to provide additional interior offices and larger administrative workstations for the Programs Department, while creating a visually open interior workstation area.  Expanding into space that was used only for storage, I designed a new cafeteria for the use of employees on the two floors occupied by the Foundation with a sliding wall system that allows for large, monthly events they host for up to 80 people.  Additionally, I included a new Reading Room and Computer Area for research and a Viewing Room for small presentations.  Next door, the Templeton Press suite was reconfigured to house a new Audio Visual Conference Room to facilitate conferences with national and international partners.  As part of the project, I was tasked with developing new finish and furniture standards that melded seamlessly with existing finishes and furniture within the space.

EXISTING PLAN
(click to enlarge)

EXPANSION PLAN
(click to enlarge)